060 0 760 770

PONEDELJAK - PETAK 09:00-17:00

Oralna higijena

Pravilno održavanje oralne higijene smatra se osnovom sprečavanja oboljenja usta i zuba. Pranjem zuba uklanjaju se ostaci hrane i naslage koje predstavljaju glavne uzročnike u nastanku karijesa i parodontalnih oboljenja.

Da bi zubi pravilno bili oprani potreban nam je odgovarajuci pribor i potrebna je odgovarajuća tehnika pranja zuba.  U pribor za pranje zuba ubrajamo četkicu, pastu kao i konac za zube. Četkica za zube treba da bude sa malom glavom kako bi lako mogla da dopre do zadnjih zuba u zubnom nizu. Vlakna četkice treba da budu od sintetičkog materijala, grupisana u snopove, koji mogu biti različite dužne i debljine. Trebalo bi koristiti četkice sa mekim ili srednje tvrdim vlaknima, a deci se preporučuju mekše četkice. Četkicu za zube treba menjati na svaka tri do četri meseca i potrebno je dobro oprati nakon svakog pranja zuba da bi se sa nje skinulo što više bakterija i ostaviti je da se posle pranja osuši na vazduhu.

Pasta za zube je pomoćno sredstvo u pranju zuba.U pastama postoje čestice koje zajedno sa četkicom mehanički uklanjaju ostatke hrane a takodje veliki broj pasti u sebi sadrži fluor koji je važan za prevenciju karijesa.
Ostaci hrane koji se nadju izmedju zuba nekada se ne mogu odstraniti običnom četkicom za zube. Zato je potrebno koristiti zubni konac ili interdentalne četkice koje mogu proći izmedju zuba I ukloniti ostatke hrane.

Zube treba prati nekoliko puta u toku dana. Najbolje je oprati ih ujutru, da bi se eliminisale bakterije koje su se namnožile u toku noći, posla svakog obroka, da bi se eliminisali ostaci hrane u ustima i sprečilo štetno delovanje nekih materija iz nje i pred spavanje jer se ostaci hrane u toku noći hemijski raspadaju i štetno deluju na zube a pljuvačka luči u mnogo manjim količinama i nemamo dovoljno samočišćenja.

Najkraće vreme pranja zuba je dva minuta, a pun efekat se posltiže pranjem zuba od tri do pet minuta.

Oralna higijena


Oznake

{module Zakazivanje 100}

{module Modul 1 od 3}
{module Modul 2 od 3}
{module Modul 3 od 3}
  • Dentalni turizam

    Dentalni turizam je dobar način da svoje stomatološke probleme rešite po izuzetno pristupačnim cenama. Stomatološke usluge u svetu su mnogo skuplje nego u Srbiji i dolazak kod nas sa cenama puta,...

    Opširnije...

  • Šta videti u Nišu

    Niš ( rimski Naissus) nalazi se na raskrsnici puteva koji spajaju Evropu i Bliski istok i od davnina važi za kapiju Istoka i Zapada.Postoje brojni istorijski spomenici iz raznih istorijskih epoha...

    Opširnije...