060 0 760 770

PONEDELJAK - PETAK 09:00-17:00

Dentalni turizam

Niš ( rimski Naissus) nalazi se na raskrsnici puteva koji spajaju Evropu i Bliski istok i od davnina važi za kapiju Istoka i Zapada.Postoje brojni istorijski spomenici iz raznih istorijskih epoha koje vredi posetiti (Medijana,Ćele Kula, Tvdjava). Medijana predstavlja luksuzno carsko imanje, podignuto u IV veku zavreme vladavine Cara Konstantina Velikog. Konstantin Veliki (lat. Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus), rođen je u rimskom Naissusu 274. godine i predstavlja značajnu istorijsku figuru kako u svetskoj tako i u istoriji Niša. Poznat je ne samo kao vladar i mudar vojskovođa već i kao veliki vizionar i pobornik hrišćanstva. Njegove vizije i snovi u kojima mu se ukazivao "labarum" ili "Hristov monogram" i reči Hristove: "Pod ovim znakom ćeš pobediti" (In hoc singno vinces) vodili su ga u mnoge bitke u kojima je pobeđivao daleko mnogobrojnije neprijatelje, tako da je logičan sled događaja bilo donošenje akta o verskoj toleranciji , poznatijeg kao "Milanski edikt", 313. godine kojim je hrišćanstvo iz katakombi i gladijatorskih arena izveo na svetlost dana i utro put daljem razvoju jedne od najrasprostranjenijih svetskih religija.

Mozaik u MedianiCarska vila u Medijani od preko 6.000 kvadratnih metara sa raskošnim mozaicima, lepim freskama, termama i žitnicama, prostirala se na više od 40 hektara uređenih parkova i šuma. Većina mozaika je sa geometrijskim i floralnim motivima, dok su dva mozaika sa figuralnim motivima glave Meduze i poluležeća figura rečnog/vodenog božanstva (pretpostavlja se Neptuna). Medijana je izuzetna sinteza svetlosti, vode, umetnosti i prirode. Ovakav osećaj za prostor, svetlo i vodu karakterističan je za rimske vile izvan gradova. Među najlepšima je svakako ona Hadrijanova u Tivoliju nadomak Rima, ali ni Medijana, kada je reč o osnovnim načelima na kojima je nastajala, ne zaostaje za ovim carskim kompleksom. Rimljani iz viših klasa voleli su prirodu, rado gradili kuće na selu, sa uživanjem se bavili vinogradarstvom i poljoprivredom. Imali su naročitu sklonost ka vrtovima i vodi. Niko pre njih i posle njih neće razviti tako prefinjen osećaj za gradnju akvadukta, termi i prekrasnih česmi i fontana. Terme u Medijani su zaista dostojne carskog posetioca. Imale su hladno kupatilo (frigidarijum), mlako kupatilo (tepidarijum), toplo kupatilo (kaldarijum), svlačionice, prostor za masažu i vanredno podno grejanje.

Niška tvrdjavaNiška tvrđava je gradsko utvrđenje koje ima kontinuitet postojanja više od 2.000 godina, o čemu svedoče mnogi arheološki nalazi. Rimski istoričar iz 6. veka, Amilijan Marcelin, za Niško utvrđenje kaže da je" više puta bilo pod opsadom, ali se nikada nije predalo niti bi osvojeno ". Rimska tvrđava je najverovatnije izgrađena oko polovine drugog veka. Predstavlja jedno od najlepših i najočuvanjih zdanja turske vojne arhitekture na srednjem Balkanu. Od strane Rimljana preko Vizantinaca, Slovena, Bugara i Srba rušena je i obnavljana više puta. Krajem XII veka, na kratko je bila u posedu velikog župana Srbije, Stefana Nemanje, koji je upravo tu 1183. ugostio imperatora Svetog Rimskog carstva Fridriha I Barbarosu na njegovom pohodu ka Svetoj zemlji. Turci su je osvojili već 1427. Početkom XVIII veka staro utvrđenje je potpuno srušeno da bi na njegovom mestu bila sagrađena nova, snažna fortifikacija prema konceptu čuvenog maršala Sebastijana de Bobana. Ovaj monumentalni kompleks zidan je masivnim kamenim blokovima. Pet kapija, među kojima je najreprezentativnija Stambolijska, ali i čitav niz drugih objekata, čine Nišku tvrđavu izuzetnim primerom turskog, gradskog utvrđenja. Unutar zidina i danas se nalazi najstariji hamam (javno kupatilo) iz 1498. godine. Svoj konačni izgled dobila 1723. godine, kada su je podigli Turci na kraju svoje vladavine ovim prostorima. Za njenu izgradnju angažovano e preko 40 kamenorezaca iz Carigrada i oko 400 zidara iz Niša i okoline. Izgrađena je na prostoru od preko 22 hektara, sa bedemima koji su dugački 2100 metara, zidinama visokim 8 m, prosečne širine 3 m. Sa spoljne strane Tvrđava je bila okružena rovom ispunjenim vodom, čiji je severni deo sačuvan i danas.

Čele kula NišU neposrednoj blizini Niške tvrđave, na putu ka Niškoj banji, nalazi se jedinstveni spomenik surove odmazde turskih osvajača iz 1809. godine, sazdan od zastrašujućeg materijala – kombinacije kamena, maltera i ljudskih glava. Reč je o posthumnim ostacima srpskih ustanika stradalih u bici na Čegru 31.maja 1809, koji su po naređenju niškog Huršid-paše uzidani u ovaj strašni znamen o kom je Alfons de Lamartin na smom proputovanju kroz Srbiju napisao:"Neka Srbi sačuvaju ovaj spomenik! On će naučiti njihovu decu koliko vredi nezavisnost jednog naroda, pokazujući koju su cenu platili njihovi očevi."

Sićevačka klisura je impozantan deo kanjona reke Nišave, koji se nalazi na putu prema Sofiji, na završetku poslednjih obronaka Svrljiških planina i Suve planine. Od Niša je udaljena 14 km, duga je 17 km i podeljena je na dva dela, gornju i donju klisuru.Zbog mnogih prirodnih vrednosti i retkih biljaka koje rastu ovde, Sićevačka klisura je 2000. godine proglašena specijalnim rezervatom prirode. Žalfija, izuzetno dragocena i lekovita biljka, koja inače raste samo u mediteranskim uslovima, našla je u Sićevačkoj klisuri svoje jedino prirodno stanište na području Srbije. Ljubitelji sporta mogu uživati u planinarenju, šetnjama prirodom, ribolovu, raftingu (2009. godine je na ovom delu Nišave održan je Svetski kup u raftingu) kao i paraglajding letovima.

KlisuraCerjanska pećina je udaljena od Niša 14 km i smeštena je u širem prostoru izletišta Kamenički vis. Ulaz Cerjanske pećine nalazi se na mestu poniranja Provalijske reke na visini od 515 m nadmorske visine. Pećina je hidrološki aktivna. Geolozi procenjuju da je Cerjanska pećina nastala pre nešto više od 2 miliona godina. Kraj pećine još uvek nije otkriven.

 Više podataka o turističkim atrakcijama u Nišu i okolini možete naći na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Niša (www.nistourism.org.rs)

Niš je više od istorijskih spomenika i lepe prirode. On je grad meraklija, ljudi koji vole da uživaju u životu. A gde se čovek bolje opusti sa prijateljima nego u kafani. Niš se može pohvaliti velikim brojem kvalitetnih kafana, etno kuća i restorana. Kažu da slika govori više od hiljadu reči. Onda sledeći spot može da nagovesti šta možete naći i u Nišu:


U Nišu ima dosta kvalitetnih hostela i hotela, ali Vam mi preporučujemo Art Loft, koji se nalazi u neposrednoj blizini naše ordinacije. Urađen je u modernom stilu, sa prelepim sobama, privatnim parkingom i uslužnim osobljem.Više informacija možete naći na njihovom sajtu

Lobi hotela Art Loft


Soba hotela Art Loft
www.artlofthotel.com

Crkva Sv.Konstantina i Jelene

Dentalni turizam je dobar način da svoje stomatološke probleme rešite po izuzetno pristupačnim cenama. Stomatološke usluge u svetu su mnogo skuplje nego u Srbiji i dolazak kod nas sa cenama puta, smeštaja i samih stomatoloških usluga je nekoliko puta jeftiniji nego da se određena usluga radi negde u zemljama Evropske Unije.

{module Zakazivanje 100}

{module Modul 1 od 3}
{module Modul 2 od 3}
{module Modul 3 od 3}
  • Dentalni turizam

    Dentalni turizam je dobar način da svoje stomatološke probleme rešite po izuzetno pristupačnim cenama. Stomatološke usluge u svetu su mnogo skuplje nego u Srbiji i dolazak kod nas sa cenama puta,...

    Opširnije...

  • Šta videti u Nišu

    Niš ( rimski Naissus) nalazi se na raskrsnici puteva koji spajaju Evropu i Bliski istok i od davnina važi za kapiju Istoka i Zapada.Postoje brojni istorijski spomenici iz raznih istorijskih epoha...

    Opširnije...