060 0 760 770

PONEDELJAK - PETAK 09:00-17:00

 Svedoci smo da se poslednjih godina vodi velika kampanja protiv konzumiranja cigareta. U njima se pored nikotina nalazi oko 400 štetnih materija a za 43 se smatra da su kancerogene. Pušenje se povezuje  sa nizom različitih bolesti, pre svega na disajnim organima a negativno se odražava i na zdravlje čitavog organizma. I pored toga broj pušača se maltene ne smanjuje.

Cigarete i duvanski dim prvo stupaju u kontak sa usnom dupljom, pa se niz negativnih stvari odražava i na nju samu. Dešava se vazokonstrikcija ili sužavanje krvnih sudova koja dovodi do  manje prokrvljenosti usne duplje i sluzokože pa tako nastaje upala desni koja ako se ne leči i ako se ne eliminšu uzroci koji dovode do nje, može da izazove parodontopatiju i gubitak zuba. Najnovija istraživanja pokazuju da je verovatnoća da ostanu bez zuba 3,6 puta veća kod pušača nego kod nepušača muškaraca dok  kod žena to iznosi 2,5 puta. Osim inflamacije sluzokože, smanjeno je i lučenje pljuvačke, usna duplja je suva, jezik obložen i pigmentisan. Kod dugogodišnjih pušača se javlja tzv. nikotinski stomatitis koji pored navedenog podrazumeva i smeđe hiperpigmentacije na usnama,  promene ne nepcu u vidu sivobelih mrlja, nikotinske naslage za zubima koje idu od žute do tamno smeđe boje i vrlo neprijatan a karakterističan zadah. Promene malignog tipa se javljaju 4 puta češće kod pušača.


Pasivno pušenje takođe može da dovede do određenih promena na usnoj duplji, mada naravno ne u tolikoj meri kao aktivno pušenje. Najnovija istraživanja japanskih naučnika bila su usmerena na to da li kod dece uzrasta od 3 godine u pušačkim i u nepušačkim porodicama postoji razlika  u stanju usne duplje.  Pokazalo se da su deca koja su bila izložena pasivno duvanskom dimu, u roku od 4 meseca dobila promene na usnoj duplji. Zato će se ubuduće u očuvanju zdravlja usne duplje pažnja posvetiti i sprečavanju pasivnog unošenja duvanskog dima.


Oznake

{module Zakazivanje 100}

{module Modul 1 od 3}
{module Modul 2 od 3}
{module Modul 3 od 3}
  • Dentalni turizam

    Dentalni turizam je dobar način da svoje stomatološke probleme rešite po izuzetno pristupačnim cenama. Stomatološke usluge u svetu su mnogo skuplje nego u Srbiji i dolazak kod nas sa cenama puta,...

    Opširnije...

  • Šta videti u Nišu

    Niš ( rimski Naissus) nalazi se na raskrsnici puteva koji spajaju Evropu i Bliski istok i od davnina važi za kapiju Istoka i Zapada.Postoje brojni istorijski spomenici iz raznih istorijskih epoha...

    Opširnije...